Skip to main content

Rok za podnošenje svih zahtjeva vezanih za registar birača:

srijeda, 24.6.2020.

Provjerite jesu li Vaši podaci u Registru birača točni na ovom linku. Ako imate bilo kakve ispravke, zahtjev se može predati:

 • u nadležnom upravnom tijelu (bilo koji matični ured)

 • putem emaila na adresu nadležnog upravnog tijela – sve adrese su na ovom linku

 • putem sustava e-građani 

Provjerite kada vam ističe osobna iskaznica – ako vam osobna iskaznica ističe prije izbornog dana, a niste predali zahtjev za izdavanje nove, NEĆETE BITI UPISANI U POPIS BIRAČA. U tom slučaju, na izborni dan morat ćete otići u matični ured, gdje ćete dobiti potvrdu uz koju ćete moći glasati na svom biračkom mjestu.

 

VAŽNO: dio biračkih mjesta u Zagrebu vjerojatno će biti izmijenjen u odnosu na uobičajena, s obzirom na posljedice potresa. Adrese svih biračkih mjesta u Hrvatskoj objavit će se najkasnije 17. lipnja na ovom linku provjerite točnu adresu svog biračkog mjesta. 

 

Izbori se u Hrvatskoj održavaju od 7:00 do 19:00 sati, u nedjelju 5. srpnja 2020.

Imate prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora nećete biti u mjestu prebivališta

 • Za glasanje u Republici Hrvatskoj podnesite zahtjev za PRIVREMENI UPIS, uz navođenje mjesta u Hrvatskoj u kojem ćete se zateći na dan izbora – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Za glasanje u inozemstvu podnesite zahtjev za PRETHODNU REGISTRACIJU za državu, odnosno konzularno područje gdje ćete se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu – obrazac možete predati osobno u matičnom uredu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Ako ne znate gdje ćete se zateći na dan izbora, možete u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave (adresar) zatražiti izdavanje tzv. Potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. S tom potvrdom možete glasati:

  – na biračkom mjestu naznačenom na potvrdi

  – na (bilo kojem) redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice, uključujući Vaše redovno biračko mjesto

  – na (bilo kojem) POSEBNOM biračkom mjestu izvan svoje izborne jedinice

  – na biračkom mjestu određenom u (bilo kojoj) diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

 

Biračice i birači koji žive u inozemstvu

 • Ako imate hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u zemlji u kojoj živite po službenoj dužnosti već ste upisani u popis birača diplomatsko-konzularnog predstavništva u kojem ćete glasati. Na dan izbora dođite u diplomatsko-konzularno predstavništvo i obavite svoju građansku dužnost.

 • Ako imate hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u zemlji u kojoj živite, a želite glasati u nekom drugom mjestu/državi podnesite zahtjev za PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE. Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani

 • Ako još uvijek imate osobnu iskaznicu s adresom u Hrvatskoj podnesite zahtjev za AKTIVNU REGISTRACIJU u bilo kojem nadležnom uredu državne uprave (adresar) ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u državi u kojoj živite (adresar). Obrazac možete predati osobno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, putem emaila (popis mail adresa), ili putem sustava e-građani.

Izbori u inozemstvu održavaju se u subotu, 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja od 7:00 do 19:00, po lokalnom vremenu.

 

Ako se slučajno desi da Vas, unatoč tomu što uredno odradili sve korake, nekim čudom hrvatske administracije ne bude u popisu birača na dan izbora – ne očajavajte. Sukladno Zakonu o registru birača, moći ćete glasati nakon što Vam diplomatsko-konzularno predstavništvo izda potvrdu za glasanje na temelju prethodne suglasnosti nadležnog tijela u RH. Doduše, taj postupak zna potrajati par minuta, pa budite strpljivi i ne dopustite da Vam nečija aljkavost onemogući pravo glasa. Dok čekate svoju potvrdu, možete se, ali potiho i bez izazivanja ikakvih smetnji i ometanja drugih birača, ljutiti na hrvatsku administraciju i donijeti odluku da sigurno nećete glasati za aktualnu garnituru, jer nisu u stanju osigurati provedbu postupka propisanog zakonom.

Dapače, možete odlučiti da je na ovim parlamentarnim izborima vaš izbor MOŽEMO! – politička platforma.

Pridruži se raspravi 5 komentara

 • Miro napisao:

  Molim dopišite još ovo vrlo važno:
  “Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.”

 • X napisao:

  Ako se slučajno desi (DOGODI) da Vas, unatoč tomu što uredno odradili sve korake, nekim čudom hrvatske administracije ne bude u popisu birača na dan izbora – ne očajavajte.

 • Željko napisao:

  Nikada čuo. Kako to izgleda na glasačkom listovi?
  I mogu li zaokružiti i koaliciju i osobu istovremeno?

 • Zoran napisao:

  Ukoliko podnosite “Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta” i to putem e-Građanin onda nije potrebno popunjavati taj isti Zahtjev kojim vas upućuju u gore navedenoj uputi koja glasi “Za glasanje u Republici Hrvatskoj podnesite zahtjev za PRIVREMENI UPIS, uz navođenje mjesta u Hrvatskoj u kojem ćete se zateći na dan izbora – obrazac možete…”, već je dovoljno se registrirati i popunit s podacima i kliknu na “Predaj zahtjev”, malo zbunjujuće je u uputi. Lp

  • Možemo! politička platforma napisao:

   Zorane, hvala na primjedbi. Nažalost, promakla nam je navrijeme, ali za lokalne izbore ćemo biti jasniji. 🙂

Komentiraj