Skip to main content
link

MIT O BACANJU GLASOVA Često se čuje kako je zbo…

By 17/05/201920 svibnja, 2019No Comments

MIT O BACANJU GLASOVA

Često se čuje kako je zbog izbornog praga i D’Hondtove metode svaki glas za male stranke zapravo bačen ili, još gore, kako je svaki takav glas zapravo glas za relativne izborne pobjednike (čitaj HDZ). To nije točno! Naš profesor matematike na PMF-u Damir Bakić pokazuje da glas za stranku koja nije prešla prag uopće ne ulazi u kalkulaciju mandata onih koji su prag prešli.

D’Hontova metoda doduše može biti „okrutna“ prema onoj stranci koja pređe prag ali ima najmanji broj glasova i kojoj se može dogoditi da izgubi mandat zbog omjera broja glasova koje je osvojila i broja glasova koje je dobio izborni pobjednik — ali baš zato je važno dati glas svom favoritu, a ne nekoj većoj alternativnoj opciji!

Bakić još poručuje: pitanje isplati li se glasati za listu koja će jedva proći izborni prag i onda ipak ostati bez mandata otprilike je ekvivalentno pitanju isplati li se igrati finale svjetskog prvenstva i onda ostati bez trofeja? Ako mislite da se ne isplati, u redu; samo onda nikad nećete ni igrati u finalu, a pogotovo nikad nećete osvojiti trofej!