Dragi sugrađani i sugrađanke,

Hrvatski sabor se zbog izbornih kalkulacija raspustio 18. svibnja ostavivši građanke i građane Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije bez zakonskog okvira potrebnog za pokretanje obnove te bez informacija o sufinanciranju obnove iz državnog i gradskog proračuna i drugih izvora.

Nakon izbora 5. srpnja konstituirat će se novi saziv Sabora, a novoizabrani zastupnici će bez donošenja zakona o obnovi, zbog Ustavom propisane ljetne stanke, odmah otići na godišnji odmor. S procedurom rasprave i usvajanja zakona Sabor će u tom slučaju započeti tek u drugoj polovini rujna – šest mjeseci nakon potresa!

Mi poručujemo: NEMA ODMORA DOK NE POČNE OBNOVA! Zahtijevamo od Predsjednika RH Zorana Milanovića da u skladu s člankom 79. stavkom 2. Ustava RH zatraži izvanrednu sjednicu Sabora neposredno nakon konstituirajuće sjednice. Izvanredna bi sjednica trajala dok god se ne raspravi i usvoji kvalitetan zakon o obnovi. Na takvom ćemo zakonu, usuglašenom sa strukom i građanima, raditi kao novoizabrani saborski zastupnici.

Svojim potpisom pridružujete se našem zahtjevu da se saborskim zastupnicima odlazak na godišnji odmor onemogući sve do onog trenutka u kojem građani Zagreba i okolice ne budu znali kako će se obnoviti njihovi domovi, bolnice, škole i vrtići, i još važnije – kada.

Tražimo da se zakonski okvir usvoji do kraja ljeta kako bi značajnija obnova naših domova i javnih ustanova mogla početi još ove godine. S vašom podrškom to možemo i ostvariti.

Hvala vam!

Peticija predsjedniku Republike Hrvatske

Mi, niže potpisani građani i građanke, tražimo od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da sukladno čl. 79. st. 2. Ustava Republike Hrvatske zatraži sazivanje izvanredne sjednice Sabora neposredno nakon njegove konstituirajuće sjednice s ciljem usvajanja kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi Zagreba i okolice prije jeseni.

Broj potpisa na štandovima: preko 12 000